2013-05-27

Tales from the North Side - A Swedish Interview with a Cubs fan

Det är dags för årets förkortade Crosstown Classic. Lyckligtvis blev jag utsatt för lite snällt trashtalk av Niklas Bergljung (@myslas) vilket gav mig idén till ett litet uppsnack inför denna säsongshöjdpunkt.

Cubs kommer från ett 2012 som var en av de sämsta säsongerna på länge. Ni slapp dock den jobbiga sistaplatsen. Tar du med dig något positivt från ifjol?

Man gick ju in i förra säsongen och visste väl redan lite på förhand att laget skulle suga och att Theo Epstein och Jed Hoyer ville se till att trejda till sig ett gäng prospects. Det tycker jag de lyckades bra med. Sedan får framtiden utvisa huruvida det blir något av spelarna de fick, men spelare som Soto och Dempster hade ingen framtid i laget.

Det är väl lite samma sak i år. Man hoppas förmodligen bli av med Garza, Soriano och Marmol till trade deadline. Så lagbygget för ett bättre Cubs i framtiden påbörjades förra säsongen.

Samtidigt har er rotation varit riktigt bra i år, med undantag för Sox-bekantingen Jackson. Finns det något hopp om att det i alla fall ska sluta på över .500 i år? Kan man få till det offensivt?

.500 är nog inte realistiskt. Offensiven är en orsak till det, men på sätt och vis tycker jag många överraskat positivt där. Rizzo har börjat säsongen bra. Schierholz och DeJesus har varit bättre än väntat. Castro är på base alldeles för sällan förvisso.
Det största problemet är att vår bullpen kanske är ligans sämsta. Det är rätt talande när rotationen har ungefär 30 quality starts än så länge och enbart 11 av dem har resulterat i vunna matcher. Det har sett lite bättre ut nu när Villanueva hamnat i bullpen med Garza tillbaka och Kevin Gregg verkar ha blivit pånyttfödd som closer. Men en bättre säsong än den förra bör det bli. 100 förluster vill man inte se igen.

Om man ser framåt då? Jag var en av många Southsiders som blev besvikvna när Jorge Soler hamnade i norra delarna av stan. Hur står det till med denna yngling, och vilka andra ligger och lurar i vassen?

Soler har ju haft det lite turbulent än så länge genom att vifta sitt slagträ i motståndarnas dugout bland annat. Får hoppas att han mognar med tiden.

Det ser helt ok ut på prospectfronten. Det är snart draft och Cubs har andravalet och lär väl drafta antingen Appel eller Gray som är de två pitcher som lär gå etta och tvåa i år.

Albert Almora är en 19-årig outfielder man tog i förra årets draft som man tror mycket på. Javier Baez, 20-årig SS, anses annars vara deras top prospect just nu. Och så är jag lite nyfiken på Arodys Vizcaino, en pitcher som man fick i en trade med Atlanta Braves förra året men som fortfarande återhämtar sig efter Tommy John-operation. Han har ju annars legat väldigt högt upp på prospect-listor de senaste åren.

Om det då nu blir så att man gör sig av med lite tunga namn framåt sommaren, vad vill du se i utbyte? Finns det specifika spelare, eller positioner man siktar in sig på? För jag misstänker att det här lagbygget ska börja ge resultat åtminstone 2015?

Jag vet inte om man siktar in sig på specifika spelare. Epstein verkar jobba efter devisen att få bästa möjliga värde. Om det skulle innebära en spelare som får svårt att slå sig in på just sin position så kan man byta honom vidare sedan mot något man saknar. Och hålen är rätt stora i det här laget just nu. Det är väl Rizzo, Castro och Samardzija (kanske också Villanueva på 3B) som man ska bygga laget på. Resten är i stort sett utbytbara även om jag gillar Barney på 2B som vann en gold glove förra året.
Man vill ju se gradvisa resultat i alla fall så att det kanske kan vara i krokarna kring .500 nästa säsong och att man börjar vinna 2015. Men jag har stort förtroende för Epstein efter vad han gjorde i Boston.

Två spelar som Niklas vill se kvar i ett framtida Cubs.

Så är det då dags för the Crosstown Classic. Hur ser ditt förhållande till White Sox ut egentligen?

Tja, jag har aldrig varit en sådan som tar stora rivaliteter på blodigt allvar. Det var inte så att jag satt och grät över att White Sox vann 2005. Det är mest en kul grej för mig och under en så lång säsong som det är i MLB så behövs det lite matcher som kryddar intresset lite grann.

Klart medhåll från mig. Cubs får gärna gå som tåget så länge som de inte slår White Sox i World Series . Vad tror du så slutligen om årets Crosstown Cup?

Dagsformen pekar ju mot att White Sox kommer att vinna. Senaste veckan har inte varit bra för Cubs. Men ska man se ett ljus i tunneln är det väl att man igår vände 0-4 till seger mot Reds efter att bullpen gjort ett väldigt bra jobb. Jag tippar att man delar på det 2-2. Himla synd bara att det här är enda gången man möts den här säsongen.

Tja, om inget under händer och lagen tar sig till World Series förstås.

Hehe, ack så sant. Jag tror också på 2-2, men jag tippar alltid för dåliga resultat för Southside så kanske blir 3-1 trots allt. Ni vinner nog i natt! Tack för snacket!

1 kommentar:

  1. Kommer bli spännande serie, är enligt mig den roligaste IL-serien om jag ska vara opartisk.
    Bra intervju igen, Magnus. Gillar idén!

    SvaraRadera